O nama

U izradi, pored mleka, koristimo i druge proizvode za izradu naših specijalnih sireva poput: sremuša, žalfije, paprike, brašna i drugih sastojaka za naše proizvode sa ovih prostora. 

Svrljiška mlekara

Od osnovanja cilj nam je da kroz naše proizvode sačuvamo viševekovnu tradiciju i prepoznatljivo ime i kvalitet mlečnih proizvoda svljiškog kraja, posebno sireva i kačkavalja. Planinski pašnjaci prebogati lekovitim biljem odličan su preduslov za uzgoj i napasanje grla krava, ovaca i koza i dobijenje visoskokvalitetnih proizvoda – mleka. Sa ovih pašnjaka nastala je i čuvena svrljiška ovca, jedna od najkvalitetnijih sojeva pramenke u Srbiji.

Prepoznatljiv kvalitet i ime proizvoda uslovili su da se nekoliko proizvoda odlikuje geografskom oznakom
porekla, poput: svrljiškog sira, svrljiškog kačkavalja i pastirskog specijalteta od sira i brašna -svrljiškog
belmuža.

Proizvodimo sireve od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka isključivo sa područja svrljiških planina što nam
garantuje dobar kvalitet i prepoznatljiv ukus.

U izradi, pored mleka, koristimo i druge proizvode za izradu naših sireva poput: sremuša, žalfije, paprike, brašna i drugih sastojaka za naše proizvode sa ovih prostora. Ovakva proizvodnja je najbliža organskoj jer ovo područje odlikuje netaknuta priroda, pašnjaci i livade, vekovna tradicija, znanje i umeće svrljiških stočara.

Netaknuta Priroda

Opština Svrljig

Opština Svrljig se prostire na 497 km2 i smeštena je u svrljiškoj kotlini koju preseca reka Svrljiški Timok. Opštinu čine 38 sela i opštinski centar Svrljig. Po konfiguraciji terena, područje opštine Svrljig je brdsko planinskog tipa u kome visija zauzima gotovo 70% teritorije. Ravničarski deo se prostire duž sliva reke Svrljiški Timok. Prema savremeno adminitsrativno-teritorijalnoj podeli ona pripada Nišavskom okrugu.

Sa severa, prema Knjaževcu, svrljiška kotlina je oivičena planinom Tresibabom (786m), sa istoka Svrljiškom planinom sa najvišim vrhom «Zeleni vrh» (1334m), sa juga Gramadom (613m) i sa zapada planinom Devicom (788m). Okružena planinskim vencima sa svih strana, svrljiška kotlina čini jedinstvenu predeonu geografsku celinu u Istočnoj Srbiji. Njena samostalnost u odnosu na susedna područja se najizrazitije manifestuje u pogledu klime. Granice ovog područja povezane su planinskim masivima, gde se slabo oseća prodor vazduha okolnog klimata. Zbog ovoga na ovom području se obrazuje prelazno-mešovite oblasti u kojima je nemoguće odrediti klimu u klimatskim granicama i karakteristikama kao u susednim oblastima. Slaba aeracija vazdušnih struja i ustajalost vazduha u svrljiškoj kotlini pruzrokuje kašnjenje vegetacije za petnaestak dana u odnosu na područja susednih opština.

Istorijat proizvodnje Svrljiškog kravljeg sira

Kada kažemo SVRLJIG pomislimo na nekoliko stvari, a najzvučnije su svrljiški sir, svrljiški kačkavalj i svrljiški belmuž. Ovi proizvodi od mleka narodima su poznati još od davnina i spadaju u najbolje brendove koje ovaj kraj ima da ponudi probirljivim ukusima turista koji ovaj kraj rado posećuju. Planinsko područje Svrljiga bogato je pašnjacima koji su puni lekovitog bilja, pa stoga i ne čudi zašto krave i ovce daju najbolje mleko od kojeg se pravi ovaj sir.

U Svrljigu se prepričavaju priče da su se na trpezi svakog srpskog kralja morali nalaziti svrljiški sir i jagnjetina. Kralj Milan je prilikom obilaska Prekonoške pećine tridesetih godina upravo takvom trpezom i poslužen. Takođe, stariji stanovnici ovog kraja, prepričavaju priče da je i Josip Broz Tito Svrljiški sir nabavljao u selu Okruglica.

Svrljiški kravlji sir se proizvodi od sirovog ili termiziranog kravljeg mleka domaćih krava u tipu simetalca, napasanih na pašnjacima područja koje je označeno kao oblast proizvodnje Svrljiškog kravljeg sira.

Svrljiški kravlji sir pripada sirevima u salamuri ‐ velikoj grupi proizvoda poznatoj od davnina. To su sirevi čije se zrenje i skladištenje do potrošnje obavlja u salamuri (rastvoru soli u vodi) ili surutki.

Specifična organoleptička svojstava Svrljiškog kravljeg sira ogledaju se u fizičkom izgledu kriške koja je pravilnog pravougaonog oblika dimenzija 8-10 cm x 10‐12 cm ili oblika kružnog isečka sličnih dimenzija. Debljina kriške je od 3 do 5 cm тежине од 0,4-0,6 кг. Na preseku, kriška ima zbijenu strukturu sa ili bez malih šupljina. Svrljiški kravlji sir se odlikuje prijatnom aromom sa jasno izraženim i prijatnim ukusom fermentisanog zrelog sira, koji nije previše slan ni kiseo i bez prisustva gorčine. Boja sira je bela do belo‐žuta.

Radno Vreme

Ponedeljak – Petak
09:00 – 15:00

Subota
09:00 – 15:00

Nedelja
Zatvoreno

Radetova 20
Svrljig 18360