
Svrljiški Belmuž
Pastirski specijalitet sa svrljiških planina spada u jedan od najoriginalnijih recepata u Istočnoj Srbiji.
Bogatstvo prirode, vekovna tradicija i umeće svrljiških pastirica pretočeno je u jedan od najoriginalnijih specijaliteta staroplaninskog dela Istočne Srbije.
Za posbne goste u posebnim prilikama pripreman je tradicionalni topli pastirski delikates belmuž.
Od najkvalitetnijeg sira, uz dodatak najfinijeg pšeničnog i kukuruznog brašna mlevenog na vodeničnom kamenu, ovaj specijalitet je zadivio i najprobirljivije gurmane.
Naziv „bel“ (beo) je u skladu sa bojom jela (mleka, sira) „muž“ označava njegovu snažnost (muževnost), jer svojim koncentrovanom hranljivošću vraća snagu, vitalnost i raspoloženje.
Izrađuje se od mladog punomasnog sira koji se rtopi na vatri dodaje mu se oko 20% kombinacije pšeničnog i kukuruznog brašna.
Punomasni toljeni sir sa min 45% m.m. u suvoj materiji
Rok upotrebe 60 dana